domingo, 22 de febrero de 2009

¿QUE HACE LA CGT ANTE ESTA CRISIS? ¿SE ESCONDE HASTA QUE PASE EL CHAPARRON? ¿NO CONVOCAN UNA HUELGA GENERAL?




CCOO i UGT convoquen vaga en el sector Transport de Mercaderies i Logística de Barcelona per al 26 y 27 març La patronal es nega a aplicar els increments pactats en conveni Tanmateix es torna a convocar altra assemblea pel dia 25 amb caràcter general per tal de preparar i coordinar les mobilitzacions. ...


La batalla salarial entre patronals i sindicats arribarà als jutjats

CCOO i UGT denunciaran les empreses de transports perquè volen retallar l'alça de sous Alguns gremis intenten que els treballadors tornin diners a causa de la baixa inflació de l'any 2008
ANTONI FUENTES
BARCELONA
La batalla dels salaris ja ha arribat a les taules de negociació dels convenis col·lectius i està a punt d'entrar als jutjats. Des del començament de l'any, algunes patronals sectorials estan intentant aplicar al peu de la lletra la revisió salarial, és a dir, també a la baixa. Per això han plantejat adaptar les pujades i les taules de sous a la inflació real del 2008, que va ser de l'1,4%, en lloc de la previsió del Govern, del 2%.
En algun cas extrem, els empresaris han arribat a reclamar la devolució de diners perquè consideren que l'increment salarial ha estat molt superior a la inflació, que va caure del 5,3% del juliol a l'1,4% al desembre, i al 0,8% al gener.
Un dels casos més recents de retallades salarials, que contrasten amb pujades per damunt del 3,5% en alguns altres sectors, és el del conveni de les empreses de transport de mercaderies de Barcelona, en què les empreses i els sindicats mantenen el desacord després d'una mediació portada a terme dimecres al Tribunal Laboral de Catalunya. Les dues patronals sectorials (Acet iTranscalit) volen apujar els sous a partir de l'índex de preus de consum (IPC) real del 2008 més un punt, és a dir, el 2,4%.
El secretari general d'Acet, Manuel Colomé, sosté que "als pressupostos de l'Estat no hi ha una previsió d'inflació del 2%" per aquest any, i demana una alça "prudent i realista" per no posar en perill les empreses i els llocs de feina.
ASSEMBLEA CCOO i UGT estan preparant la convocatòria de vagues i un conflicte col.lectiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que es discutiran avui en una assemblea de treballadors. Per José Luis Moure, responsable de transports de CCOO, "la patronal té una posició política perquè el conveni és clar".
Un dels sectors més conflictius és el de l'alimentació, on ja hi ha uns quants convenis d'àmbit estatal com el de les indústries càrnia, làctia, de conserves vegetals i d'aliments per a animals que s'han convertit també en trinxeres de la batalla salarial.
La responsable d'acció sindical d'UGT, Pepa Sánchez, creu que aquests conflictes són només "el
començament d'una ofensiva de les patronals que s'anirà aguditzant". "Hem donat consignes als nostres delegats --va explicar-- perquè no renegociïn els convenis després d'anys amb la inflació per damunt de la previsió".
Els treballadors del sector químic estatal ja han estat víctimes del descens de la inflació arran de l'activació d'una inusual clàusula de revisió salarial que també preveu una correcció a la baixa. Encara que han evitat haver de tornar diners perquè així ho estableix el conveni, sí que han patit una retallada del 0,6% a les taules salarials sobre les quals s'ha aplicat un augment del 2,6% aquest any.
Javier Ibarz, de la patronal Foment del Treball, afirma que per a les empreses que negociïn convenis ara és més interessant l'IPC real per contribuir a moderar uns costos laborals que a Espanya pugen per damunt de la mitjana europea. En canvi, Juan Manuel Tapia, secretari de negociació col·lectiva de CCOO, adverteix que la millora del poder adquisitiu, especialment en els treballadors amb sous més baixos, continua sent prioritària.